Gewone Zeehonden - december 2024

Gewone Zeehonden en de Grijze Zeehonden liggen al jaren op de strandjes bij de havens van Scheveningen. Vaak zie je de Grijze Zeehonden zwemmend voor de kop van de havenhoofden maar de Gewone Zeehonden liggen het vaakst alleen of in groepjes op de strandjes uit te rusten of te zonnen. Ze lijken ons mensen niet als vijandig te zien. Soms zie je een groep roeiers met hun boot langs de zeehonden lopen op een paar meter afstand. Ook de honden die op de strandjes uitgelaten worden lijken ze tot op zekere afstand te accepteren.Vanmorgen reed ik met mijn vrouw langs en er lagen twee zeehondjes bij een strandje te chillen. Later ben ik terug gegaan en was het inmiddels hoog water geworden. De zeehonden zwommen rustig rond. Het waren er drie. Twee zwommen bij elkaar en de derde bleef op afstand.Meestal ga ik op het strand liggen met mijn capuchon op. Je ziet de zeehonden dan nieuwsgierig kijken en komen rustig naar je toe zwemmen. Een mooi laag standpunt om dan te fotograferen.Ik heb wat leuke foto's kunnen maken waaronder ook met z'n tweeën bij elkaar. 

Lees meer »

Bosuilen - November 2024

Vandaag (30/11) een paar holen van Bosuilen langs gereden. Op twee plekken waren ze goed te zien. Bij de één zaten twee Bosuilen dicht bij elkaar. Mogelijk heeft dit ook met het weer te maken. Ik weet het niet. In ieder geval zijn dit altijd leuke plaatjes om te schieten. Het lijkt een koppeltje alhoewel er dit jaar daar niet is gebroed.Bij de tweede hol zat de Bosuil lekker in het zicht. Terwijl ik van deze Bosuil foto's aan het maken was vloog er een mooie Buizerd langs die even verderop op een tak ging zitten. Die ook maar even meegepakt natuurlijk.

Lees meer »

Parelduiker - november 2024

Toen ik op 26 november 2024 vanaf het torentje van het Zuiderhavenhoofd van Scheveningen terug fietste zag ik in het midden tussen het Noorden- en het Zuiderhavenhoofd een Roodkeelduiker zwemmen, althans dat dacht ik maar ik vond hem toch donkerder dan de Roodkeelduiker die al een paar weken in de havens rond zwemt. Afgestapt en een paar foto's genomen. Bij het bekijken van deze foto's bleek het een Parelduiker te zijn. Gaaf. In 2020 had ik vanaf het Zuiderhavenhoofd een langs vliegende Parelduiker op de foto gezet en ook in dat jaar in Hoofddorp een aldaar ter plaatse zijnde Parelduiker. Blij dus met deze Parelduiker die zich goed liet zien.Hij zwom vervolgens door alle binnenhavens.Op de 27e zwom ie nog in "de PIJP" . Zie laatste donkere foto.

Lees meer »

Drieteenstrandlopers - november 2024

Vandaag zag ik vanaf het ZHH vier Drieteenstrandlopers langs de vloedlijn rennen.Mijn fietst bij de trap naar het strand neer gezet en naar deze leuke beestjes gelopen.Natuurlijk plat op mijn buik gaan liggen want dan komen deze kleine Drieteenstrandlopers het mooiste op de foto. Na het rennen gingen ze even in de rust en kon ik op mijn gemakje een leuke serie maken. Ik heb de foto's met diverse sluitertijden en ISO's gemaakt.

Lees meer »

Big Three haven - November 2024

Al enige weken bevinden zich een Roodkeelduiker, een jonge Kuifaalscholver en twee IJsvogels in de havens van Scheveningen. "The Big Three" noem ik ze gekscherend.Vaak vind je ze wel en soms komen ze ineens langs vliegen.Vandaag was dit anders. Er stond een behoorlijke wind uit zee en dan moet je de vogels in de havens zoeken. Vanmorgen zag ik de Roodkeelduiker lekker uit de wind in de derde haven dobberen.Af en toe dook hij even maar meer uit de wind dobberen was het niet. Ik maakte een aantal foto's en probeerde hem van zo dichtbij mogelijk op de foto te zetten. Na een tijdje zag ik een Aalscholver aan komen vliegen die eigenlijk "neer kletterde" op een steiger. De Kuifaalscholver dacht ik direct.Ik heb deze jonge Kuifaalscholver diverse keren zien landen maar daar moet hij nog aan werken. Ook daar foto's van gemaakt en op enig moment ging hij te water en ging foerageren langs en onder de drijvende steigers. Tussen die steigers en de kant is het donker. Je moet dan net even en stukje licht hebben waar ie duikt of zwemt. Van alle kanten maakte ik foto's van de "Kuif'.Ineens een piep en ik zag een IJsvogeltje langs de Kuifaalscholver vliegen. Een meter of twintig verder ging de IJsvogel op een drijvende steiger zitten. Ook daar een paar foto's van kunnen nemen voordat ie al weer snel doorvloog. De Roodkeelduiker, de Kuifaalscholver en het IJsvogeltje zaten dus vlak bij elkaar en als ik een foto had kunnen nemen met een groothoeklens dan had ik ze alle drie op één foto kunnen platen.De afstand onderling zal zo'n twintig meter hebben bedragen. Een gaaf moment.Ik heb de foto's gemaakt met mijn nieuwe lens de Canon RF 600 f/11 op de Canon R7 en kon diverse sluitertijden met ISO waarden combineren waardoor ik lichte en donkerder foto's heb kunnen maken tot 12800 ISO toe. (wapperende Kuifaalscholver met exif)De eerste drie foto's zijn de foto's die ik heb gemaakt die ik heb omschreven in deze blog.

Lees meer »

IJsvogel en Dodaars - november 2024

Vandaag een IJsvogeltje en een Dodaars goed kunnen volgen tijdens het foerageren. Het IJsvogeltje scoorde niets en de Dodaars dook regelmatig prooien op waaronder een garnaal. Beiden zaten in een donker gedeelte van de haven waarop af en toe de zon mooi op hun scheen.Een paar foto's van beiden.

Lees meer »

Drieteenstrandlopers - november 2024

Vandaag zaten er een stuk of zes Drieteenstrandlopers op het strandje van het Zuiderhavenhoofd op Scheveningen. Het blijft altijd leuk deze snelle lopers in de branding bezig te zien.Soms vliegen ze even omhoog als ze door een golf overspoelt dreigen te worden. Dan is het leuk om daarvan foto's te nemen. Af en toe nemen ze even rust en zitten dan bij elkaar.Van de week maar eens kijken of we een paar foto's van de Drieteenstrandlopers kunnen maken.

Lees meer »

Canon RF 600 f/11 IS STM

Op 1 november 2024 heb ik mijn nieuw gekochte Canon RF 600 f/11 IS STM binnengekregen.Mijn Tamron 150-600 G2 heb ik daarvoor "geruild" bij Camera Occasions in Geldermalsen.Waarom? De Tamron werkte niet goed op mijn Canon R7. Bij navraag bij Tamron werd mij medegedeeld dat de Tamron G2 gemaakt is voor een DSRL en niet voor de nieuwe spiegel loze camera's. Duidelijk.Omdat ik toch een 600 mm wilde hebben is mijn keus dus gevallen op de Canon Rf 600 f11.In feite is het met mijn cropcamera dus 960 mm. Het gewicht was voor mij ook een belangrijke factor. Samen (de Canon R7 en de Canon RF 600 f11) wegen zij 1540 gram. Belangrijk voor mijn nek dus.Ik kan nu lekker fietsen en lopen met deze combinatie. Ik moet wel goed weer hebben met de f11 en de dan daarbij behorende ISO maar met slecht weer blijf ik toch thuis.De afgelopen dagen de lens getest rondom de havens en ik ben er tevreden mee. Voor de geïnteresseerden onder ons zie o.a. deze link over de Canon RF 600mm IS STM.

Lees meer »

Paddenstoelen - oktober 2024

Vandaag weer op zoek gegaan naar o.a. Vliegenzwammen. Vorige week had ik ze nog gefotografeerd maar ik begreep dat ze in rap tempo verdwenen. Mensen vertrapten ze opzettelijk, mensen sneden ze af en namen ze mee naar huis en ook rennende honden vertrapten ze. Verder vergaan de paddenstoelen ook op natuurlijke wijze dus vandaag maar weer eens op zoek gegaan.Een tiental Vliegenzwammen langs een sloot zagen er al uit dat ze langzaam aan het vergaan waren.Dus daar een aantal foto's van genomen.Verder heb ik nog een aantal foto's genomen van de paddenstoel van het jaar 2024, de Amethistzwam. Een kleine (2 á 3 centimeter) paars gekleurde paddenstoel die zich in een donker bos slecht laat zien. Je kan van deze soort leuke foto's maken.Verder zag ik nog een groepje Bleekgele bundelzwammen en een groepje Gewone zwavelkoppen.Apart was de naam van de laatste paddenstoel met een vlieg daarop.Het betrof de Parelanamiet met daarop een vliegensoort "Suillia spec."!! Je kan deze namen toch niet verzinnen? Enfin . . paddenstoelen dus vandaag.

Lees meer »

Bonte Kraai - oktober 2024

Vandaag met regen in de auto de havens langs gereden. Door de NW windkracht (7) was er niet echt veel te zien maar de Bonte Kraai liet zich een half uurtje of zo zien. Terwijl Jan en ik elkaar in de haven waren tegen gekomen, op een bekende plaats waar de Bonte Kraai "nast", en met elkaar stonden te praten riep Jan ineens: "Daar is ie".De Bonte Kraai kwam aanvliegen en ging op de rand van een container zitten.Wij pakten de camera's uit onze auto's en begonnen te schieten. Foto's wel te verstaan.Er staan een aantal hekken rondom de containers dus het was steeds zoeken of er een gaatje was waar de Bonte Kraai vrij op de foto kon komen. Ik heb geprobeerd een aantal foto's uit verschillende hoeken te nemen. Net een andere achtergrond.Een paar foto's zijn best leuk waarvan ik er één in zwart wit heb bewerkt.De onderste twee zijn van een paar dagen eerder.

Lees meer »

Vliegenzwam - oktober 2024

Ik volgde de afgelopen paar dagen de foto's van Vliegenzwammen die diverse fotografen geplaatst hadden. Uit deze foto's bleek dat de op de mijn bekende plek de Vliegenzwammen nog niet geheel open waren. Zaterdag de 11e probeerde ik het en fietste naar het Haagsche Bos. Op de plek waar ik ieder jaar vliegenzwammen fotografeer zag ik slecht een paar Vliegenzwammen staan waarvan er twee open waren. Bij één stond zelfs nog een "kleintje" onder de zwam.Mooi voor een leuk tafereeltje. Het was stil dus ik kon rustig mijn gang staan.Ik heb twee foto's deels gecropt. 

Lees meer »

Kuifaalscholver - oktober 2024

5 oktober 2024 : De Kuifaalscholver zit nog steeds in Scheveningen. Vandaag ontdekte ik hem laag op de blokken van het Zuiderhavenhoofd. Hij bleef daar een tijdje zitten en ik was van plan om te wachten totdat hij ging vliegen. Na een tijdje vloog hij niet weg maar hupje vanaf het blok het water in. Jammer want ik stond mooi opgesteld voor een vliegfoto. Zwemmend ving hij nog een paar vissen laag tussen de blokken.Dit bleek volgens waarneming (info Frans Jansen) een zeldzame Gehoornde Slijmvis te zijn. (laatste foto) De meeuwen joegen op het visje waardoor hij ver van de blokken af zwom met de vis in zijn bek. De dagen erna trof ik hem nog regelmatig in de havens.Ik heb een minuutje gefilmd terwijl ie over de kade aan het huppelen was. Klik ook hier voor het filmpje.Het is inmiddels 12 november en de Kuifaalscholver zit nog steeds in de haven.(zie duikende foto)

Lees meer »

Biesbosch - oktober 2024

Vrijdag de 4e oktober besloten Jan en ik weer eens een dagje Biesbosch te doen. We gingen vooral voor de roofvogels. Je weet maar nooit of er bij voorbeeld een Zeearend even boven je komt hangen. De Visarenden waren al vertrokken maar er blijven er dan nog wel een aantal roofvogels over. We hoopten vooral om een Smelleken op de plaat te zetten.Even voor zonsopgang stonden we op de plek waar we altijd onze fotospullen klaar maken. Na een kwartiertje was het licht genoeg om de polder in te rijden. Vlak voordat we wegreden kwam een Torenvalk vlak bij ons op een paaltje zitten. Nog net ff te donker voor een leuke plaat.We reden het pad op en na ongeveer 400 meter zagen we op de grond tussen modder hoopjes dat een roofvogel omhoog kwam en eigenlijk direct wegvloog. Een Smelleken riepen we tegelijkertijd.Gaaf maar helaas vloog die ver weg over een bomenrij en hebben we hem niet meer gezien die dag.Uiteraard geen foto maar toch gezien. De rest van de dag zeker een tiental Buizerds gezien, Bruine Kiekendieven en enkele Torenvalken. Daar is het wat betreft roofvogels bij gebleven.Een paar Koniks renden al briesend door de mist en opkomende zon. Best moeilijk om met tegenlicht dit vast te leggen. Aan het eind van de middag vonden we een (Europese) Hoornaarsnest aan waarvan we een paar leuke foto's hebben kunnen maken. Ook heb ik hiervan een filmpje gemaakt.Al met al een leuke dag met mooi weer.

Lees meer »

Blauwe Reiger - september 2024

Vandaag zag ik een Blauwe Reiger in de haven zitten. Omdat ie rustig bleef zitten heb ik een paar kopportretjes gemaakt. Met 100 ISO, F8 diafragma en een sluitertijd van 1/640 sec werden het low key foto's.  De kuif van deze Blauwe Reiger was een leuk item.

Lees meer »

Gewone Zeehond - September 2024

Het was alweer een tijdje geleden dat ik een zeehond op een strandje zag liggen. De aflopen dagen zag ik wel een Grijze Zeehond rond de havenhoofden zwemmen maar op een strandje liggen deed ie niet. Vandaag zag ik op de afrit bij de Hellingweg wel een Gewone Zeehond liggen waarvan ik een aantal foto's heb kunnen maken. De zeehond bleef gewoon rustig liggen terwijl ook honden daar werden uitgelaten. Leuk weer.

Lees meer »

Kuifaalscholver - september 2024

Sinds een kleine twee weken zit er een 1e kalenderjaar Kuifaalscholver in de haven(s) van Scheveningen. Vandaag ook maar eens op zoek gegaan naar deze zeldzame Kuifaalscholver.'s-Middags kon ik hem niet vinden maar er wordt dan ook veel herrie gemaakt in en om de havens. Ik besloot na het eten rond 18.00 uur weer eens te gaan kijken. Op de bekende steiger trof ik hem aan. Hij was aan het rusten en poetste zich veel en ging op enig moment ook plat liggen om te slapen. Natuurlijk wilde ik hem ook in beweging zien maar ik had er een hard hoofd in en pakte mijn spullen in en stapte op mijn fiets. Op dat moment zag ik twee roeiboten aan komen roeien die naar de steiger roeiden. Direct mijn camera weer gepakt want de Kuifaalscholver zou gaan vliegen en dat gebeurde ook. Hij vloog even het water in om vervolgens de havens in te vliegen. Ik heb hem constant in het oog kunnen houden en zag waar hij ging foerageren en op de kant ging zitten.Daar heb ik vervolgens een leuke serie foto's kunnen maken tijdens het gouden uurtje. Top.

Lees meer »

Zwijntjes - september 2024

Vandaag reden Jan Koetze en ik door het Nationaal park de Hoge Veluwe toen we een groep jonge zwijnen zagen staan wroeten langs de weg. Nadat we uitgestapt waren en tussen de bomen waren gaan staan kwam de groep die ongeveer uit 15 jonge zwijnen bestond rustig onze kant oplopen terwijl zij de grond omwoelden. Ouder zwijnen waren niet bij deze groep aanwezig.Het was een gaaf gezicht zo de jonge zwijnen bezig te zien. Een aantal leuke foto's kunnen maken en ook twee leuke filmpjes waarbij een jong schrok van ons en ik weer van de reactie van het jonge zwijn. Deze filmpjes zal ik later op mijn you-tube kanaal plaatsen.

Lees meer »

Purperreiger - september 2024

Vandaag (4/9) naar Lentevreugd gefietst. Men had daar gisteren een Roodpootvalk en een Purperreiger gemeld. Van de week wilde ik al even naar Lentevreugd fietsen maar dat kwam er niet van. Nu dus wel. Lopende naar het plasje op Lentevreugd gekomen vloog een Sperwer boven me achtervolgd door drie Boerenzwaluwen. Zelfmoord Boerenzwaluwen of heldhaftige? In ieder geval vloog de Sperwer rond met de zwaluwen steeds achter hem aan en verdween wat later naar een andere kant van Lentevreugd zonder zich verder te bekommeren om de Boerenzwaluwen.Bij het plasje zat de Purperreiger. Het bleek een 1e kalenderjaar jong te zijn dus nog een jong beestje. Hij/zij was aan het foerageren en je zag dat ie steeds zijn kleine visjes ving en nuttigde.Verder gebeurde er weinig. Ik hoopte nog even dat ie ging vliegen maar helaas.De Roodpootvalk overigens niet gezien.

Lees meer »

De Horsten - augustus 2024

Vandaag naar de Horsten gefietst en daar een aantal kilometers gelopen. Gewoon even kijken wat ik daar tegenkwam. Ik had daar nog nooit gelopen dus het was iets nieuws voor me.Het was vrij rustig met b.v. vogels maar Buizerds, vlinders en langs de waterkant spinnenwebben met spinnen waren er wel.Geen macrolens bij me dus gewoon maar wat geschoten zoals onderstaande Landkaartjes, Kruisspin en een Buizerd.

Lees meer »

Reegeit - augustus 2024

Vanmorgen een paar beste buien gehad en vanmiddag begon het weer. In die tussentijd heb ik een rondje door Meijendel gefietst. Ik ontdekte een reegeit tussen de struiken. Hiervan heb ik een aantal foto's genomen. Het beestje bleef tussen de struiken struinen en kwam niet tevoorschijn. Gelijk heeft ze. Ik heb toch een paar leuke foto's van de reegeit kunnen maken terwijl zij achter en tussen de struiken stond. Even later zag ik dat ze ging liggen. Ik maakte snel een paar foto's toen ze me aankeek en heb het beestje verder alleen gelaten. Altijd gaaf zo'n moment.

Lees meer »

Zandslakken - augustus 2024

Wat te doen vandaag? Jan Koetze appte me dat hij aan de slag ging met macro fotografie en wel slakken. Dat leek mij ook wel wat. Jan maakt macro foto's op een mooie artistieke manier en ik eigenlijk gewoon rechttoe rechtaan. Ik zit natuurlijk nog steeds in een leerproces voor macrofotografie. Waar ik woon zitten ook de zeer zeldzame (volgens waarneming) Zandslakken dusik besloot macrofoto's van deze slakken te maken.Dat was wat ik vandaag wat betreft fotografie heb gedaan. Jan bedankt voor het idee.

Lees meer »

Juveniele Koekoek - augustus 2024

Vanaf 10 augustus 2024 wordt er een juveniele Koekoek gemeld in de Driemanspolder (zuid).Ik zag diverse mooie foto's van deze Koekoek voorbij komen en vandaag, de 13e augustus, was ik in de gelegenheid om ook even op zoek te gaan naar dit jong.Op de plek waar ie het meest gezien werd waren er geen fotografen aanwezig. Ook de Koekoek liet verstek gaan. Ik besloot om even te wachten, je weet maar nooit. Gelukkig na een minuut of tien zag ik de Koekoek over het water aan komen vliegen. Hij ging in een boom zitten en bekeek de omgeving. Daarna maakte hij zijn rondje. Van boom naar boom en van paaltje naar paaltje vloog ie.  Onwennig op en tussen de takjes. Hij ging ook even op het bruggetje zitten en wat later bekeek ie het even vanaf de grond tussen het gras.Waarschijnlijk op zoek naar voedsel maar ik heb hem niets zien vangen.De eerste foto maakte ik rond 12.45 uur en de laatste rond 13.30 uur want toen verschenen er een tiental fotografen. Tijd voor mij om weg te gaan. Ik had zat foto's.Gaaf om dit jong weer gezien en gefotografeerd te hebben.

Lees meer »